Inloggen - Bent u journalist of redacteur?

Kennismaken

Janneke van Heugten

Deskundig op het gebied van:

Aanwezigheid van vrouwelijke experts in de media. Oprichter Mediaplatform VIDM en coördinator Global Media Monitoring Project voor Nederland.

  Overzicht    Werk    Persberichten    Column    Foto's    Video    In de media    Exposure  


 

Atlete Dafne Schippers wint de Vrouw in de Media Award 2016


25-01-2017 om 06:05

Dafne Schippers, atlete en wereldkampioen 200 m sprint is winnaar van de Vrouw in de Media Award 2016. Oprichter van de stichting StopLoverboysNU, Anita de Wit, is winnaar van de You Go Girl Award 2016. De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hun vaker dat podium te bieden.

Een groot aantal stemmen is na de bekendmaking van de nominaties uitgebracht. In totaal hebben 18.629 mensen gestemd. Dafne Schippers kreeg van de landelijke nominaties voor de Vrouw in de Media Award 24 procent van de stemmen voor de deskundige die zich het best in de media heeft geprofileerd. Nederland ziet haar als de meest aansprekende vrouwelijke sporter, die atletiek weer op de agenda heeft gezet. Iemand die een absolute topprestatie levert en altijd positief omgaat met de media. Ook Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en terrorisme-expert Beatrice de Graaf zien Nederlanders als rolmodellen vanwege hun mediaoptredens in 2016. Zij kregen respectievelijk 16 procent (Arib) en 13 procent (De Graaf) van de stemmen.

Schippers: ‘erkenning’
Schippers is blij met de prijs, zo liet zij vanuit Zuid-Afrika weten: ‘`Ik ben heel blij met deze prijs. Als ik de vrouwen zie staan in dit rijtje genomineerden maar ook van de eerdere winnaressen, zijn het stuk voor stuk slimme en krachtige vrouwen die echt iets betekenen op hun gebied en dit via de media goed kunnen uitdragen, dus een hele eer dat ik deze prijs dan win. Mooie erkenning!`

Loverboy
Anita de Wit kreeg van de You Go Girl genomineerden 34 procent van de stemmen. Zij geeft met haar stichting voorlichting aan kinderen, die slachtoffer dreigen te worden van loverboys en vangt slachtoffers op. De stemmers roemen haar baanbrekend werk voor jonge meiden en omdat zij al jaren strijd voert voor de slachtoffers en hun een veilige opvangplek biedt.

Anita  in haar reactie:  “Ik ben ontroerd, ik doe dit vooral met mijn gevoel. Ik vind het een belangrijk  onderwerp om een taboe te doorbreken. Het is nog een topje van de ijsberg, als je ziet hoeveel meiden en meldingen wij krijgen over deze problematiek. Een grote eer om deze award in ontvangst te mogen nemen, zeker een kroon op mijn werk.”  De komende tijd gaat Anita zich  vooral richten op voorlichting geven op basisscholen en om aandacht te vragen voor de meerjarige meisjes die als slachtoffer geen kant op kunnen.

Aanwezigheid vrouwen in de media
De initiatiefnemers zetten zich o.a. met de jaarlijkse awards in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Het percentage vrouwelijke deskundigen in de Nederlandse nieuwsmedia is al jaren hetzelfde en staat al twintig jaar stil. Van alle mensen aanwezig in het nieuws (experts, slachtoffers, ooggetuigen, ouders e.d.) is 19,5 procent vrouw (bron: GMMP*). Bij opinie- en nieuwsprogramma`s is 12 procent van de experts die aanschuiven een vrouw. Ook in de Nederlandse dagbladen is 12 procent van de genoemde experts vrouw.

Effect gebrekkige aanwezigheid
Veelgehoord argument is dat er minder vrouwen in de media zijn omdat ze nu eenmaal minder vaak hoge functies bekleden. Met deze uitleg gaat men voorbij aan het feit dat vooral experts zoals artsen, psychologen, advocaten, managers, hulpverleners, docenten, economen en woordvoerders in de media aan het woord komen. En het zijn juist vrouwen die deze beroepen hebben, maar dus niet in de media komen, licht Janneke van Heugten toe, medeorganisator en eigenaar van Mediaplatform Vaker in de Media. “Het is belangrijk dat meer vrouwen als expert en rolmodel in beeld komen. Alleen al omdat de aanwezigheid van rolmodellen in de media een grote invloed op het toekomstperspectief van jonge vrouwen heeft. Wat ons via de media bereikt, beïnvloedt hoe wij onszelf en anderen zien”, zegt Van Heugten. 

Belang van zichtbaarheid in de media
Marga Miltenburg van ZijSpreekt benadrukt eveneens het belang van de aanwezigheid van deskundige vrouwen in de media. “Wanneer je niet zichtbaar bent, word je niet gezien, dus ook niet gevraagd. Door meer zichtbaarheid en hun optredens in de media krijgen vrouwen ook meer invloed op de publieke opinie. Het beeld wordt veelzijdiger. We doen dan ook een beroep op mediamakers om gericht vrouwelijke deskundigen aan het woord te laten.”

Over Vrouw in de Media Awards
Naast de landelijke Vrouw in de Media Award is er dit jaar ook Vrouw in de Media winnares per provincie een gekozen. De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is immers net zo belangrijk in de lokale regionale media. Op voordracht van journalisten zijn tien landelijke vrouwelijke deskundigen geselecteerd en per regio ook tien experts die in aanmerking komen voor een eervolle vermelding. Er kon tot zondag 22 januari worden gestemd op www.vrouwindemedia.nl.  Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem wie van de vrouwelijke deskundigen zich het beste heeft geprofileerd in de media.

Dafne Schippers is vaker genomineerd voor de Vrouw in de Media Award en nu overtuigend winnaar. Eerder ging de prijs naar Longarts Wanda de Kanter (2015 en 2014), dressuurrijder en zakenvrouw Anky van Grunsven (2013), directeur Stichting Vluchteling Tineke Ceelen (2012), Arabist Petra Stienen (2011), de politici Femke Halsema (2010) en Neelie Kroes (2009).  De You Go Girl Award is voor de vierde keer uitgereikt.

Over You Go Girl
De award is voor vrouwelijke deskundigen die effectieve stappen hebben gezet om in hun vak zichtbaarder te worden in de – ook regionale – media, radio, tv, in kranten, tijdschriften, social media. Tot 21 december jl. stond de inbox open voor aanmeldingen. De jury bestaande uit Irene de Bel (hoofdredacteur maandblad Opzij en voorzitter van de jury), Diana Matroos (Interviewer bij BNR Nieuwsradio en jarenlang nieuwsgezicht bij RTL) en Siham Raijoul, (presentator & verslaggever NOS Jeugdjournaal) heeft een keuze gemaakt uit de voordrachten. Hierbij hebben zij gekeken naar aandacht in de media in 2016, diversiteit en groeipotentieel. Uit de tien genomineerden koos het publiek in meerderheid voor Anita de Wit van StopLoverboysNU.

De landelijke prijzen zijn beelden gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt.
De prijzen zijn op dinsdag 24 januari overhandigd en de uitreikingen  zijn te zien op
ZijSpreekt.
De regionale prijzen worden de komende dagen overhandigd.

---
Noot voor de redacties:
Voor informatie over de Awards:ZijSpreekt                                         
Contact: Marga Miltenburg 
06-53148796  
info@zijspreekt.nl  
www.zijspreekt.nl


Mediaplatform Vaker in de Media 
Contact: Janneke van Heugten
06-24642265
janneke@vidm.nl
www.vidm.nl/www.vakerindemedia.nl Alle persberichten van Janneke van Heugten

Cardioloog Janneke Wittekoek wint de Vrouw in de Media Award 2018
Wethouder gemeente Dronten Irene Korting wint de Vrouw in de Media Award 2018 Flevoland
Hoogleraar Stynke Castelein wint de Vrouw in de Media Award 2018 Groningen
Stijlinspirator Marcella Veldhuis-Andringa wint de Vrouw in de Media Award 2018 Friesland
Politiewoordvoerder Oost-Nederland Chantal Westerhoff wint de Vrouw in de Media Award 2018 Overijssel
Ondernemer drogisterij Nadine van den Hazelkamp wint de Vrouw in de Media Award 2018 Gelderland
Melkveehouder Agnes Lensing - van de Ven wint de Vrouw in de Media Award 2018 Drenthe
Kleine Porties Sandra de Blaeij wint de Vrouw in de Media Award 2018 Zeeland
Directeur-bestuurder Utrechts Landschap wint de Vrouw in de Media Award 2018 Utrecht
Binnenvaartschipper Liana Engibarjan wint de Vrouw in de Media Award 2018 Zuid-Holland
Facebookexpert Anne Raaymakers wint de Vrouw in de Media Award 2018 Noord-Brabant
Burgemeester gemeente Gulpen-Wittem wint de Vrouw in de Media Award 2018 Limburg
Manager Technologie & Innovatie IBM wint de Vrouw in de Media Award 2018 Noord-Holland
Wethouder Roermond wint de Vrouw in de Media Award 2017 Limburg
Geesje Duursma wint Vrouw in de Media Award 2017 Friesland
Nicky Corts wint Vrouw in de Media Award 2017 Drenthe
Anneke Raven wint Vrouw in de Media Award 2017 Overijssel
Mitra La Grand wint Vrouw in de Media Award 2017 Flevoland
Tineke Roseboom wint Vrouw in de Media Award 2017 Gelderland
Sigrid Pillen wint Vrouw in de Media Award 2017 Noord-Brabant
Olga Benjamin wint Vrouw in de Media Award 2017 Noord-Holland
Christina Elenbaas Acda wint Vrouw in de Media Award 2017 Zeeland
Carolien Brederije wint Vrouw in de Media Award 2017 Zuid-Holland
Erika Spil wint Vrouw in de Media Award 2017 Utrecht
Jojanneke Bruins wint Vrouw in de Media Award 2017 Groningen
Boegbeeld in de strijd tegen de aardbevingsproblematiek, Annemarie Heite, wint de Vrouw in de Media Award 2017
Mannen spreken zich uit tegen het mannenpanel
Atlete Dafne Schippers wint de Vrouw in de Media Award 2016
Madeleine van Toorenburg wint Vrouw in de Media Award 2016 Noord-Brabant
Kinderarts Elvira George wint Vrouw in de Media Award 2016 Noord-Holland
Jacqueline van Houten wint Vrouw in de Media Award 2016 Utrecht
Hoogleraar Maria Jansen wint Vrouw in de Media Award 2016 Limburg
Heske Groenendaal wint Vrouw in de Media Award 2016 Gelderland
Erica Verdegaal wint Vrouw in de Media Award 2016 Friesland
Docent Mirjam Spitholt wint Vrouw in de Media Award 2016 Overijssel
Dijkgraaf Hetty Klavers wint Vrouw in de Media Award 2016 Flevoland
Debby Roukens wint Vrouw in de Media Award 2016 Zuid-Holland
Boswachter Pauline Arends wint Vrouw in de Media Award 2016 Drenthe
Bertie Steur wint Vrouw in de Media Award 2016 Zeeland
Annemarie Heite wint Vrouw in de Media Award 2016 Groningen
Longarts Wanda de Kanter wint opnieuw Vrouw in de Media Award
Ook wereldwijd geen vooruitgang vrouwen in het nieuws
Mannen beheersen nog altijd het nieuws
Longarts Wanda de Kanter wint Vrouw in de Media Award
Andries Knevel ook in 2014 minst geliefd als interviewer
Janneke van Heugten succesvolste vrouwelijke ondernemer
Nomineren vrouwelijke deskundige in de media
Jente de Vries wint You Go Girl Award
Anky van Grunsven wint Vrouw in de Media Award
45+ vrouwen onzichtbaar in Europese kranten
Project m/v beeldvorming in Europese kranten van start
Tineke Ceelen wint Vrouw in de Media Award
Petra Stienen ontvangt Vrouwen in de Media Award 2011
Andries Knevel niet geliefd als interviewer
Gratis mediaworkshop voor vrouwelijke ondernemers
Vrouwen in de Media Award 2010 uitgereikt aan Femke Halsema
Femke Halsema ontvangt Vrouwen in de Media Award 2010
Oprichter Vrouwenindemedia.nl genomineerd voor Aletta van Nu Prijs
VrouwenindeMedia.nl ontvangt Slimmer, Sneller, Beter certificaat
Kroes wint Vrouwen in de Media Award 2009
Bouchibti pleit voor media quotum
Nederland klaar voor meer vrouwen in de media
Vrouwelijke expertise in de media zwaar onderbelicht
Bescheidenheid vrouwelijke ondernemers mag overboord