Inloggen - Bent u journalist of redacteur?

Kennismaken

Janneke van Heugten

Deskundig op het gebied van:

Aanwezigheid van vrouwelijke experts in de media. Oprichter Mediaplatform VIDM en coördinator Global Media Monitoring Project voor Nederland.

  Overzicht    Werk    Persberichten    Column    Foto's    Video    In de media    Exposure  


 

Anky van Grunsven wint Vrouw in de Media Award


24-01-2014 om 02:58

Dressuurrijdster en zakenvrouw Anky van Grunsven wint de Vrouw in de Media Award 2013. Van de 1800 mensen die online hun stem uitbrachten op de genomineerden vond 21 procent dat de drievoudig Olympisch kampioen zich het beste als deskundige in de media heeft geprofileerd. Ook Herna Verhagen (CEO PostNL, 17 procent) en Monique Samuel (politicoloog, 8 procent) worden als rolmodellen gezien vanwege hun mediaoptredens in 2013. Edith Schippers, minister van Volksgezondheid en Welzijn, werd, net als de twee voorafgaande jaren ervoor, in 2013 het meest in de media genoemd. Ten opzichte van 2012 is de aanwezigheid van vrouwen in de media niet toegenomen. De Vrouw in de Media Award wordt op vrijdagmiddag 24 januari tijdens het VIDM-seminar Een helder profiel in de media in Nijkerk uitgereikt door de prijswinnares van 2013, directeur van Stichting Vluchteling Tineke Ceelen. De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform VIDM.nl en Sprekersbureau ZijSpreekt.

Anky van Grunsven 
In de Europese kranten vertegenwoordigen vrouwen slechts 5 procent van de geportretteerde sportmensen. Van alle sporters die in de Nederlandse media aan het woord komen is 7 procent vrouw*. Anky van Grunsven is niet alleen de Nederlander die (individueel) de meeste Olympische medailles in de sportgeschiedenis heeft behaald. Daarnaast is ze  onder andere met haar opgerichte kledinglijn, ANKY® Technical Casuals een succesvolle zakenvrouw. In vele landen in een groot deel van Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië wordt bij ruitersportzaken het merk verkocht.

Toelichting van de vele stemmers: “Ze heeft de paardensport een ontzettende boost gegeven middels media en haar prima prestaties. Ze heeft Nederland mede op de kaart gezet als paardensportland. Zij is een inspiratiebron voor een ieder in de paardenwereld. Anky is een wereldvrouw, echt een nuchtere Brabantse die haar emoties gewoon laat zien. Zij is zich bewust van haar boegbeeld functie binnen de paardensport en zal altijd acte de présence geven als dat nodig is. Ze is altijd zichzelf, is een vakvrouw die meer te vertellen heeft dan alleen over de sport. Een sportvrouw die tot veel meer in staat is dan alleen sporten. Inspirerende vrouw, die zich voor meer dan 100 procent inzet bij alles wat ze doet. Een veelzijdige sportvrouw die gezien haar prestaties deze titel zeker verdient.”. 


Over Award
De Vrouw in de Media Award, een initiatief van mediaplatform VIDM.nl en sprekersbureau ZijSpreekt, wordt voor de vijfde keer uitgereikt. De initiatiefnemers zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Van alle deskundigen die aan het woord komen in nieuws en opinieprogramma’s bij de Publieke Omroep is slechts 33 procent vrouw (NPO februari 2013). Eerder ging de Vrouw in de Media Award naar directeur Stichting Vluchteling Tineke Ceelen (2012), Arabiste Petra Stienen (2011), de politici Femke Halsema (2010) en Neelie Kroes (2009).  


Aandacht vrouwen in de media niet toegenomen 
Uit onderzoek van Thomas Boeschoten (januari 2013) blijkt dat 74 procent  van alle gesprekken in talkshows met een man is. Opvallend is dat het percentage vrouwelijke gasten sinds vorig decennium niet lijkt te zijn toegenomen. Van de gasten van Barend en van Dorp was 30 procent vrouwelijk – exact hetzelfde percentage als het gemiddelde van hedendaagse talkshows.

“Van de vele invloeden op hoe we naar mannen en vrouwen kijken is  media de meest doordringende en machtigste. Vrouwen zijn bijna overal ter wereld en zeker ook in Nederland zwaar ondervertegenwoordigd in de media. Als vrouwen wel zichtbaar zijn in de media worden ze vaak stereotype geportretteerd. Met als effect dat er ten onrechte een beeld wordt geschetst dat vrouwen naast de traditionele rollen geen belangrijk onderdeel van de maatschappij zijn”, aldus Janneke van Heugten van Mediaplatform VIDM.nl. “Daarom is het zo belangrijk om vrouwelijke rolmodellen in de media een podium te blijven geven. Met de Vrouw in de Media Award willen we andere vrouwelijke deskundigen stimuleren om zichtbaar te worden”, aldus Marga Miltenburg van sprekersbureau ZijSpreekt. 

Genomineerden 
De lijst van genomineerden voor de award bestond uit vrouwen die in 2013 de meeste aandacht kregen in de landelijke dagbladen en informatieve tv-programma’s. Het onderzoek is, op verzoek van de initiatiefnemers, net als de voorgaande jaren uitgevoerd door de Nederlandse Nieuwsmonitor. Er is bij het onderzoek gekeken naar tien categorieën, zoals opgesteld door het tijdschrift Opzij. De nominaties van twintig prominente vrouwen kwamen tot stand op basis van onderzoek naar de zichtbaarheid van vrouwen in de Nederlandse media in 2013. Het publiek kon vervolgens online stemmen op de vrouw die in de media het sterkst haar expertise heeft uitgedragen.

You Go Girl Award
Naast de Vrouw in de Media Award wordt de You Go Girl Award uitgereikt. Een nieuwe aanmoedigingsprijs. De award is voor vrouwelijke deskundigen die effectieve stappen hebben gezet om in hun vak meer zichtbaar te worden in de – ook regionale – media, radio, tv, in kranten, tijdschriften, social media. Tot 31 december jl.  stond de inbox open voor aanmeldingen. De jury bestaande uit Geertje Algera (redacteur/verslaggever KRO-NCRV televisie),  Harmke Oudenampsen (Journalist, regisseur online video, storyteller, freelance redacteur NOS Journaal) en Petra Stienen (publicist, Arabist, onafhankelijk adviseur, spreker, winnares Vrouw in de Media Award 2011 en voorzitter van de jury), heeft een keuze gemaakt uit de voordrachten en vijf vrouwen genomineerd. Hierbij is gekeken naar aandacht in de media in 2013, diversiteit en groeipotentieel. Wie de favoriet is van het publiek wordt op 24 januari n Nijkerk bekendgemaakt.


Uitreiking 
De Vrouw in de Media Award, deze keer een beeld met de titel ‘Aandachtig’ van kunstenaar Jikke van der Waal, wordt op vrijdagmiddag 24 januari om 16.30 uur door Tineke Ceelen uitgereikt aan Anky van Grunsven. Dit gebeurt aansluitend aan het Seminar ‘Een helder profiel in de Media’ in Het Atrium in Nijkerk.

Het onderzoek Vrouwen in de media 2013 is binnenkort te downloaden op www.nieuwsmonitor.net.

----------------------------

Noot voor de redacties:

Janneke van Heugten (VIDM.nl) en Marga Miltenburg (ZijSpreekt) zijn in Nijkerk aanwezig.
Rechtenvrije foto van Anky van Grunsven met haar paard Salinero zijn beschikbaar via:
https://www.dropbox.com/sh/an9258bbg43qau6/phpqoQAMXg

Voor informatie over de Awards:

                  
ZijSpreekt                                         VIDM.nl
Contact: Marga Miltenburg                     Contact: Janneke van Heugten
06-53148796                                       06-24642265
info@zijspreekt.nl                                 janneke@vidm.nl

www.zijspreekt.nl                                 www.vidm.nl 

Fotografe Suzanne Hanekamp fotografeert de uitreiking. Haar telefoonnummer voor directe levering: +31 6 52 43 12 02* Een overzicht van onderzoeken op gebied van gender en media zijn te vinden op http://youcantbewhatyoucantsee.com/links/

 

  Alle persberichten van Janneke van Heugten

Cardioloog Janneke Wittekoek wint de Vrouw in de Media Award 2018
Wethouder gemeente Dronten Irene Korting wint de Vrouw in de Media Award 2018 Flevoland
Hoogleraar Stynke Castelein wint de Vrouw in de Media Award 2018 Groningen
Stijlinspirator Marcella Veldhuis-Andringa wint de Vrouw in de Media Award 2018 Friesland
Politiewoordvoerder Oost-Nederland Chantal Westerhoff wint de Vrouw in de Media Award 2018 Overijssel
Ondernemer drogisterij Nadine van den Hazelkamp wint de Vrouw in de Media Award 2018 Gelderland
Melkveehouder Agnes Lensing - van de Ven wint de Vrouw in de Media Award 2018 Drenthe
Kleine Porties Sandra de Blaeij wint de Vrouw in de Media Award 2018 Zeeland
Directeur-bestuurder Utrechts Landschap wint de Vrouw in de Media Award 2018 Utrecht
Binnenvaartschipper Liana Engibarjan wint de Vrouw in de Media Award 2018 Zuid-Holland
Facebookexpert Anne Raaymakers wint de Vrouw in de Media Award 2018 Noord-Brabant
Burgemeester gemeente Gulpen-Wittem wint de Vrouw in de Media Award 2018 Limburg
Manager Technologie & Innovatie IBM wint de Vrouw in de Media Award 2018 Noord-Holland
Wethouder Roermond wint de Vrouw in de Media Award 2017 Limburg
Geesje Duursma wint Vrouw in de Media Award 2017 Friesland
Nicky Corts wint Vrouw in de Media Award 2017 Drenthe
Anneke Raven wint Vrouw in de Media Award 2017 Overijssel
Mitra La Grand wint Vrouw in de Media Award 2017 Flevoland
Tineke Roseboom wint Vrouw in de Media Award 2017 Gelderland
Sigrid Pillen wint Vrouw in de Media Award 2017 Noord-Brabant
Olga Benjamin wint Vrouw in de Media Award 2017 Noord-Holland
Christina Elenbaas Acda wint Vrouw in de Media Award 2017 Zeeland
Carolien Brederije wint Vrouw in de Media Award 2017 Zuid-Holland
Erika Spil wint Vrouw in de Media Award 2017 Utrecht
Jojanneke Bruins wint Vrouw in de Media Award 2017 Groningen
Boegbeeld in de strijd tegen de aardbevingsproblematiek, Annemarie Heite, wint de Vrouw in de Media Award 2017
Mannen spreken zich uit tegen het mannenpanel
Atlete Dafne Schippers wint de Vrouw in de Media Award 2016
Madeleine van Toorenburg wint Vrouw in de Media Award 2016 Noord-Brabant
Kinderarts Elvira George wint Vrouw in de Media Award 2016 Noord-Holland
Jacqueline van Houten wint Vrouw in de Media Award 2016 Utrecht
Hoogleraar Maria Jansen wint Vrouw in de Media Award 2016 Limburg
Heske Groenendaal wint Vrouw in de Media Award 2016 Gelderland
Erica Verdegaal wint Vrouw in de Media Award 2016 Friesland
Docent Mirjam Spitholt wint Vrouw in de Media Award 2016 Overijssel
Dijkgraaf Hetty Klavers wint Vrouw in de Media Award 2016 Flevoland
Debby Roukens wint Vrouw in de Media Award 2016 Zuid-Holland
Boswachter Pauline Arends wint Vrouw in de Media Award 2016 Drenthe
Bertie Steur wint Vrouw in de Media Award 2016 Zeeland
Annemarie Heite wint Vrouw in de Media Award 2016 Groningen
Longarts Wanda de Kanter wint opnieuw Vrouw in de Media Award
Ook wereldwijd geen vooruitgang vrouwen in het nieuws
Mannen beheersen nog altijd het nieuws
Longarts Wanda de Kanter wint Vrouw in de Media Award
Andries Knevel ook in 2014 minst geliefd als interviewer
Janneke van Heugten succesvolste vrouwelijke ondernemer
Nomineren vrouwelijke deskundige in de media
Jente de Vries wint You Go Girl Award
Anky van Grunsven wint Vrouw in de Media Award
45+ vrouwen onzichtbaar in Europese kranten
Project m/v beeldvorming in Europese kranten van start
Tineke Ceelen wint Vrouw in de Media Award
Petra Stienen ontvangt Vrouwen in de Media Award 2011
Andries Knevel niet geliefd als interviewer
Gratis mediaworkshop voor vrouwelijke ondernemers
Vrouwen in de Media Award 2010 uitgereikt aan Femke Halsema
Femke Halsema ontvangt Vrouwen in de Media Award 2010
Oprichter Vrouwenindemedia.nl genomineerd voor Aletta van Nu Prijs
VrouwenindeMedia.nl ontvangt Slimmer, Sneller, Beter certificaat
Kroes wint Vrouwen in de Media Award 2009
Bouchibti pleit voor media quotum
Nederland klaar voor meer vrouwen in de media
Vrouwelijke expertise in de media zwaar onderbelicht
Bescheidenheid vrouwelijke ondernemers mag overboord