Inloggen - Bent u journalist of redacteur?

Marisha Maas

Deskundig op het gebied van:

Kleinschalig en sociaal ondernemen. Eerst wetenschappelijke kennis hierover opgedaan via mijn promotieonderzoek onder Fililppijnse ondernemers in Nederland, daarna persoonlijke ervaring via mijn eigen "eerlijke ondernemerschap" - een fairtrade handel met Maya vrouwen in Guatemala. Sinds augustus 2015 werkzaam als freelancer, om de persoonlijk verworven inzichten en vaardigheden via een systeem van "hybride bankieren" aan andere kleine of startende ondernemers door te geven. In het bijzonder geïnteresseerd en ervaren in maatschappelijk verantwoord cq duurzaam ondernemen. Mijn eigen ondernemerschap begon met een zogenaamde “eerlijke handel” in handgeweven mode- en woonaccessoires uit Guatemala – Y’abal Handicrafts, een voortvloeisel uit een project dat ik samen met een andere Nederlandse in Guatemala oprichtte. Daarin niet alleen aandacht voor de “people” maar ook in toenemende mate aandacht voor de “planet”. Na sluiting van mijn fairtrade webwinkel richt ik mij vooral op Y’abalWorks!, de zogenaamde dienstverlenende sidekick, waarbij ik mijn academische achtergrond en hands-on ervaring aanwend ter support van andere maatschappelijke en duurzame initiatieven.

  Overzicht    Werk    Persberichten    Column    Foto's    Video    In de media    Exposure  

Contact info

NaamMarisha Maas 
WoonplaatsNijmegen 
Telefoon06 28478946 
Email:Stuur Marisha een bericht
Leeftijd43 
Hoogst afgeronde opleidingWO 
VIDM link:https://www.vidm.nl/pub/marishamaas
Twitter: 
LinkedIn: 
Facebook: 

Achtergrond informatie

Onderscheidend:Mijn persoonlijke verhaal:
Van wetenschappelijk onderzoek naar ondernemerschap naar de eigen praktijk van ondernemerschap. Een voortvloeisel uit een half jaar vrijwilligerswerk in Guatemala – dat ik aanging om “even weg van dat proefschrift” te zijn. Ik kwam terug met een nieuwe “levensmissie” – maar rondde eerst wel mijn promotietraject succesvol af. Op de dag dat ik mijn promotie vierde (18 februari 2011), lanceerde ik ook mijn webwinkel in handwerk uit Guatemala. Dat deed ik tot halverwege 2015, toen werd het tijd voor een nieuwe loopbaanswitch. Sindsdien probeer ik mijn academische én praktische kennis en kunde ten gelde te maken van andere startende en kleine ondernemers; middels een systeem van "hybride bankieren." Want, zo ervaarde ik aan den lijve tijdens mijn periode als handelaarster: als startende of kleine ondernemer met weinig middelen is het moeilijk met de groteren concurreren. Eenvoudigweg omdat je het kapitaal mist om diensten in te schakelen die jou helpen professionaliseren. Via een verdienmodel dat niet uitsluitend op harde euro`s gebaseerd is, zijn mijn professionele diensten ook voor de starters en kleinere zelfstandigen binnen handbereik.

Mijn visie:
Hoop doet leven! “Hoop” is wat ik wil bieden. Op een duurzaam bestaan en een mooiere toekomst. Destijds met Y’abal Handicrafts via het leveren van eerlijk handwerk. En nu met Y’abal Works! via het leveren van diensten aan maatschappelijke en duurzame initiatieven. Y’abal betekent in een Maya taal dan ook “hoop”. 
Ervaring spreken in het openbaar:Regelmatig lezingen op conferenties en andere gelegenheden gegeven over mijn promotieonderzoek; tbv mijn functie als junior-docente vanzelfsprekend ook vaker voor grotere en kleinere groepen gestaan. En voor de overige genoemde functies mag je natuurlijk ook niet in een hoekje wegkruipen.

 
Prijzen/awards:* 2012: als "FairFriend-van-het-eerste-uur" mede-winnares van de ASN Bank Wereldprijs in de categorie Eerlijke Handel
* Frye Stipendium voor mijn wetenschappelijke prestaties aan de RUN.
* Project Y`abal Handicrafts eindigde op de 16de plek van de Wereldprijs, georganiseerd door ASN Bank/Voor de Wereld van Morgen.
* Genomineerd voor viva400-2011.
* De Yabal-shop werd 2e in de UltimateWebshop 2012-verkiezing.
 
Ervaring expertise:* Promotie-onderzoek onder Filippijnse ondernemers in Nederland
* Mede-oprichtster van fairtrade project Y`abal Handicrafts in Guatemala
* Mijn eigen onderneming, bestaande uit een eerlijke handel (Y`abal Handicrafts) en dienstverlening in de vorm van project coördinatie, (web)redactionele werkzaamheden en onderzoek en voorlichting (Y`abalWorks!)
* Kortom: ik bied mijn kennis en hands-on ervaringen aan.  
Nevenfuncties:* Vrijwilligster bij varia activiteiten voor/door "vluchtelingen", i.e. binnen de kledingbank en Welkomwinkel. Daarnaast varia activiteiten geïnitieerd, georganiseerd en gecoördineerd - of dat nog druk doende. Waaronder een handwerkclub in noodopvang Heumensoord te Nijmegen en, onlangs, een RePowerParty voor zo`n 70 vrouwelijke vluchtelingen (zie meest recente persbericht).

* (Destijds) Tijdelijke project-coördinator Stichting Stedenband Nijmegen-Masaya (www.ssnm.nl)

* Coordinator/voorzitster van Stichting Y`abal, de civiele (en onafhankelijke) sidekick van Y`abal Handicrafts Nederland - specifiek gericht op verbetering van de levensstandaard in de dorpen waar de weefsters wonen.

* Buddy binnen het project "de tafel van een", waarbij vrouwen elkaar helpen hun dromen na te leven (zie weblog)

* 2012: Mede-karretrekster in Nijmegen voor de KeepItCleanDay

* Redactielid El Puente, kwartaalblad van de Stedenband Nijmegen-Masaya.