Inloggen - Bent u journalist of redacteur?

Medialunch

Columns

Hoera, weer geen vrouwen in het nieuws
13-05-2009 om 15:29 | door 388

Eigenlijk ben ik heel blij dat er zo weinig vrouwen in de pers komen. Want waar gaat het nieuws over? Ellende. Oorlogen, dictators, aanslagen, draaideurcriminelen, economische crisis, Geert Wilders, zichzelf verrijkende bestuurders. Weinig vrouwen te bekennen in die arena.

Het is een mediawetmatigheid: ellende scoort, goed nieuws slaat dood. Het is al zo vaak geprobeerd maar het verkoopt niet. Actualiteitenprogramma’s worden gedomineerd door politiek gesteggel, moord en oorlog – hoe meer doden en hoe dichterbij, hoe meer media-aandacht. Buiten het journaal zijn de kijkcijfers het hoogst voor ‘real life’ series waarin mensen elkaar afmaken, verbouwdrama’s, talentenjachten die mensen een nekschot toewensen en eindeloze praatverhalen over hoe erg de economische crisis is. Ook het Koninginnedagdrama in Apeldoorn blijkt een dankbaar onderwerp. Hoeveel media-aandacht zou het koninklijk bezoek gekregen hebben als het bij een vrolijke partij koekhappen en spijkerpoepen was gebleven? (Overigens, kan iemand zich voorstellen dat de dader een vrouw was geweest?)

Misschien zit daar de crux wel. Zolang zendtijd wordt gevuld met ellende, afkrakerij en zakelijk drama, hebben we er als vrouwen vrij weinig te zoeken. Misschien moeten we ons niet de regels van het spel eigen maken maar kijken of we die regels kunnen veranderen. Een ambitieniveau hoger dus: mee bepalen welke onderwerpen er (op prime time en niet om half een ‘s nachts!) in de media komen. Programma’s die niet alleen gaan over problemen, maar ook over oplossingen. Kwesties die niet worden uitvergroot maar waarin we op zoek gaan naar begrip en nuance. Achtergronden die meer tijd krijgen dan een 3 seconden soundbite. Persoonlijke verhalen die echt ergens over gaan. Zou het mogelijk zijn? Goed nieuws en optimisme met hoge kijkcijfers? Of zijn vrouwen toch net mensen en kijken we zelf ook het liefst naar kommer en kwel?

© Paula Vos, schrijver/journalist en communicatieadviseur, www.paulavos.nl 

Klik op de links hieronder om de betreffende colum te lezen.

Recente columns:
Uitslag Onderzoek Vrouwen in de Media
Doe maar gewoon… not!
Hoera, weer geen vrouwen in het nieuws
Website Vrouwenindemedia.nl tijdelijk uit de lucht
Geven we Jeroen Pauw gelijk?
Maak werk van je profiel!
Vrouwen in the picture!
Welkom bij vrouwenindemedia.nl

 

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Wachtwoord vergeten?

Inloggen

Nog geen lid?

Aanmelden

Inloggen

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Wachtwoord vergeten?

Inloggen

Nog geen lid?

Aanmelden